You're in the army now

A tribute to Lester Young, 'Prez'
feat Jimmy Halperin

19 December 2021 16:00 uur, Huis Kernhem, Ede.

Lester Young is de jazz geschiedenis ingegaan als een van de meest invloedrijke tenorsaxofonisten. Zijn bijnaam Prez (afkorting voor president) kreeg hij van zangeres Billie Holiday. Zijn manier van spelen was zeer ‘eigen’ en hij stond bekend om zijn bijzondere, open ‘sound’. 

Lester Young kwam op in de tijd van de Big Bands, en dankte zijn roem mede aan zijn samenwerking met Count Basie. Zijn verblijf in de U.S. Army viel hem zwaar, vanwege het racisme en het feit dat hij geen saxofoon kon spelen. Na een jaar werd hij ontslagen en pakte hij de draad weer op. Hij speelde met alle groten van zijn tijd, zoals pianist Teddy Wilson en zangeres Billie Holiday. 

Het spel van Lester Young heeft generaties ver na hem diepgaand beïnvloed, zoals Stan Getz, Zoot Sims, Warne Marsh en Lee Konitz. Deze laatste worden ook wel beschouwd als exponenten van de ‘Tristano school’, net als de gast van deze tribute: tenorsaxofonist Jimmy Halperin. 

Lennie Tristano was een excentrieke pianist die in de jaren ‘40 een volledig eigen muzikale stijl ontwikkelde, die voortborduurt op de bebop. Zowel Halperin als gastheer Edgar van Asselt hadden les van een van de belangrijkste musici uit deze stroming: pianist Sal Mosca. 

Een bijzonder concert als afsluiting van de eerste helft van het seizoen. U kunt het concert zowel live in Huis Kernhem bijwonen als streaming vanuit uw huiskamer. Het aantal live-kaarten is beperkt, dus wees er snel bij! 

Bezetting: Jimmy Halperin (sax) , Jos Machtel (bas), Henk Zomer (drums), Edgar van Asselt (piano)

 

Bestel hier tickets

AANKONDIGINGS STREAM

A tribute to Lester Young

YOU'RE IN THE ARMY NOW & CONTINENTAL CALL

Bestel kaarten voor

Concert Viaje al Sur feat Ben van den DungenConcert Viaje al Sur feat Ben van den Dungen (hover)
Concert A tribute to Cannonball Adderley feat Marco KegelConcert A tribute to Cannonball Adderley feat Marco Kegel (hover)
Concert Tanto amor feat Teus NobelConcert Tanto amor feat Teus Nobel (hover)
Concert A tributo to Lester Young feat jimmy HalperinConcert A tributo to Lester Young feat jimmy Halperin (hover)

NIEUWSTE CONCERTEN

Aanmelden Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste concerten?